In de Media

Stadsomroep Schiedam

Nieuwe Stolpersteine geplaatst

Op woensdag 8 februari werden voor het vierde jaar op rij Stolpersteine gelegd op verschillende locaties in Schiedam.

Stichting Stolpersteine Schiedam herdenkt met deze steenlegging de Schiedammers die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen, hierover zeggen zij: “Een mens is pas vergeten als zijn of haar naam vergeten is.” De stenen werden gelegd bij de huizen waar de slachtoffers als laatste in vrijheid geleefd hebben. Nabestaanden en belangstellende kwamen bij elkaar om verhalen over hun omgekomen familieleden voor te dragen en hen met elkaar te herdenken. Noa de Man sprak met bestuurslid Monique den Ouden.

 

 

Poetsbeurt voor Stolpersteine: ‘Die mensen mogen nooit vergeten worden’

27 oktober 2019

Koperpoets, water en een zacht schuursponsje. Dat zijn de benodigdheden waarmee Peter Groeneweg door de straten van Schiedam trekt. Hij zit maandagochtend urenlang op zijn knieën om de zogeheten Stolpersteine, ter nagedachtenis aan de Joodse mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn afgevoerd en vermoord, weer te laten blinken.

Stolpersteine, ook wel struikelstenen, zijn messing plaatjes op stenen die zijn ingemetseld in de stoep voor de huizen waar Joodse mensen woonden. Schiedam telt meer dan honderd van zulke stenen,

Lees meer…

Nieuwe reeks Stolpersteine in Schiedam

9 februari 2017

Reportage van PopUpTv Schiedam

Vandaag werden er in Schiedam weer Stolpersteine gelegd. Hierbij waren ook enkele nabestaanden aanwezig. Voor hen voelde het als een begrafenis.

Interviews: Jacqueline van Asten Noordijk
Camera en montage: Stan Dorst

https://popuptv.nl

 

 

 

Lees meer…