Ook J&S en Rotaryclub Schiedam poetsen de stenen!

Het poetsen van de Schiedamse Stolpersteine wordt dit jaar door drie organisaties omarmd: naast de vertrouwde en ervaren inzet van de vrijwilligers van “Oost Pact Door” is er dit jaar opnieuw het mooie aanbod van de Stichting J&S Projecten om de struikelstenen in de Gorzen te poetsen. En een derde, nieuwe poetsgroep is geregeld door de Rotaryclub Schiedam die de Stolpersteine in West voor zijn rekening neemt. “Het initiatief van de Rotaryclub is het gevolg van een lezing over de Stolpersteine op 4 mei dit jaar,” meldt Peter Groeneweg, secretaris van de Stichting Stolpersteine Schiedam. “Men was behoorlijk onder de indruk van de levensgeschiedenissen van inwoners van Schiedam en vooral van de manier waarop door het naziregime een eind aan die levens is gemaakt. Op deze manier eren zij de herinnering aan deze Schiedammers.”

Extra vrijwilligers zijn nog altijd welkom; neem dan contact op met de secretaris (via 06 5103 9616 of info@stolpersteineschiedam.nl ).

Het bestuur van de Stichting Stolpersteine Schiedam is heel blij met deze praktische steun. Secretaris Peter Groeneweg: “Het gaat in Schiedam tot nu om 146 Stolpersteine die in korte tijd schoongemaakt en opgepoetst moeten worden. Als bestuur poetsen we zelf ook maar zonder deze drie clubs zou het ons echt niet lukken in een week tijd. Alleen al in Oost gaat het om bijna zeventig te poetsen stenen!” Oost start zondag 17 september het poetsen: verzamelen om 13.00 uur, op het Edisonplein; poetsmaterialen worden beschikbaar gesteld door “Oost Pact Door”.

Voor de vrijwilligers van “Oost Pact Door” zijn er dit jaar zes stenen minder te poetsen. De Stolpersteine voor het echtpaar Campignon, aan de kop van de Singel, ontbreken; deze stenen worden later dit jaar teruggeplaatst maar zijn uit voorzorg vanwege werkzaamheden tijdelijk verwijderd. De vier stenen aan de oostzijde van de Broersvest, voor Eva en Koosje van Dijk, en iets verderop voor Henri Sanders en zijn schoonmoeder Rechel Davids-de Hes, worden op de ochtend van zaterdag 16 september al gepoetst. Groeneweg: “Vanaf 12.00 uur organiseren we een wandeling door het centrum, in samenwerking met de Ambassade van Vrede – Schiedam die op die dag de Vredesweek opent. We lopen in een uur langs zes locaties en vertellen kort iets over de levens van de personen die met deze Stolpersteine in herinnering blijven. Dan zien we graag blinkende Stolpersteine dus zaterdagochtend eerst even poetsen.”

Vóór de wandeling wordt om 11.00 uur als start van de Vredesweek een vlag gehesen bij de ruïne en vanaf 11.30 uur een stiltekring gehouden op de Kloosterplaats. Door de Ambassade van Vrede – Schiedam wordt samengewerkt met de Schiedamse Raad van Kerken, met stadsdichter Jarle Lourens en met de Jeugd Rijnmond Band die met drie slagwerkers de opening van de Vredesweek, het vlag hijsen en de stiltekring begeleidt.

Vanaf de Kloosterplaats start rond 12.00 uur de wandeling langs de Stolpersteine. Deelname aan de wandeling is gratis.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.