Oud-fysio Salo Muller presenteert indruk-wekkend boek: ‘Doorgaan, altijd doorgaan’

Salo Muller had als verzorger een niet onbelangrijk aandeel in de successen van Ajax eind jaren zestig en begin jaren zeventig. Zo mooi als zijn vele jaren bij Ajax waren, zo tragisch was zijn lot tijdens de oorlogsjaren. Deze week verscheen het boek over zijn veelbewogen leven.

Hartverscheurend en indrukwekkend. Dat en nog veel meer is het levensverhaal van Muller. De man die bekend werd als verzorger van het grote Ajax uit de jaren zestig en zeventig. Bij de boekpresentatie waren enkele oud-spelers zoals Sjaak Swart, Bennie Muller en Arie Haan aanwezig. Ajacieden met wie Muller werkte en spelers waarmee Ajax uitgroeide tot een Europese topclub.

Het boek gaat niet alleen over zijn tijd bij Ajax, maar ook over zijn tragische jeugd. “Er zijn dingen die ik liever niet wilde oprakelen. Zoals mijn ouders die in Auschwitz zijn vermoord.”

Onderduiken
Muller was zes jaar toen de oorlog begon. “Ik werd opgepakt en in de Hollandsche Schouwburg geplaatst. Daar heb ik mijn ouders nog even gezien voordat ze uiteindelijk naar Auschwitz zijn gegaan. Zelf ben ik negen keer ondergedoken, iets waar ik hele slechte herinneringen aan heb. Ik moest me verstoppen en werd geslagen, maar ik ben er gelukkig uitgekomen.”

Co-auteur Rob Willemse vindt het een heel mooi verhaal geworden, met dank aan Muller. “Uit het boek kun je concluderen hoe zwaar Muller het had tijdens de oorlogsjaren. Zonder zijn ouders, helemaal alleen en met veel angst. Gebeurtenissen die hem zijn hele leven hebben gevolgd. Het heeft hem motivatie gegeven, maar ook droevige momenten bezorgd. Muller is iemand die zich ergens volledig in kan vastbijten en nooit opgeeft.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.