bestuurbep

Voorzitter Stolpersteine Schiedam treedt terug!

bestuurbep

Voor Bep Holmer had 2020 het jaar moeten worden waarin de laatste twintig struikelstenen voor joodse Schiedammers geplaatst zouden worden. Het jaar waarin haar zelfgekozen opdracht tot een goed einde zou komen. Dan zou het werk van de stichting nog niet klaar zijn maar voor haar was de grootste klus dan gedaan.

Het zag er in 2019 nog zo goed uit: de stenen waren besteld, de onthulling was gepland op 14 mei 2020, er zou een bijzondere spreker zijn voor de besloten herdenkingsceremonie en de locatie was deze keer het stadhuis op de Grote Markt. Misschien kon er in het najaar van 2020 nog een tweede, openbare plechtigheid worden gehouden om alle joodse slachtoffers van het naziregime in Schiedam te herdenken. Het is anders gegaan.

De Coronacrisis heeft alle plannen geblokkeerd en het gedwongen niets doen heeft Bep aan het denken gezet. Bep vertelt dat om haar heen van alles wordt gedaan want de vier andere bestuursleden zijn druk bezig. “Op 3 mei zijn we gestart met sterfdagberichten om toch aandacht te besteden aan 75 jaar vrijheid. We zijn nu bij het dertiende bericht en we hebben zoveel lezers erbij gekregen, zoveel belangstellenden, zoveel reacties. We hebben twee onderzoekers in het bestuur (Ans Meijlink en Peter Groeneweg-Van der Wal) en de schrijver van die sterfdagberichten (Peter Groeneweg) vindt dan ook nog van alles. En het enige wat ik hoef te doen is lezen of het goed is. En dat is het,” beaamt Bep. “En dan zorgen de eerste Peter en Rob Holmer, mijn zoon die vicevoorzitter is, voor publicatie op website, facebook en twitter. Ik ben niet de enige die door die sterfdagberichten wordt geraakt. Die verhalen maken duidelijk dat het allemaal mensen waren, dat ze geleefd hebben, en tegelijk dat hun leven is afgebroken, ingekort. Dat we ze missen.”

Bep wil nu plaats maken voor een nieuw bestuurslid en heeft haar zoon gevraagd haar op te volgen als voorzitter. Ze blijft wel graag actief als vrijwilliger en rekent er wel op dat ze welkom is bij komende ceremonies en acties. “Op de Internationale Poetsdag ga ik ook op mijn knieën om de Stolpersteine te poetsen, net als de Buurtmeisjes van Oost. Op de Hoogstraat was er één overgeslagen en die heb ik later zelf gedaan, in mijn eentje, maar dat ene steentje kostte me veel tijd…” De reden was alle belangstellenden die van haar wilden horen wat ze aan het doen was!


De stichting Stolpersteine Schiedam gaat door, ook na het plaatsen van de laatste twintig struikelstenen: een gedenkboek, een wandelroute langs de stenen en andere historische plekken uit de oorlogsjaren, het onderhouden van de stenen, het aanvragen en begeleiden van Stolpersteine voor andere Schiedamse slachtoffers van het naziregime, spreekbeurten voor scholen enzovoorts. En de bestuursleden die doorgaan weten dat ze op Bep kunnen rekenen, voor hand en spandiensten. En voor inspiratie! Ze hebben respect voor wat Bep voor elkaar heeft gekregen. En evenveel respect voor het besluit van Bep om nu het voorzitterschap over te dragen.

Uit een verklaring van het bestuur blijkt dat respect als volgt: “Bep Holmer heeft zich jaren ingezet om al die stenen te kunnen plaatsen, het leek in 2020 klaar te zijn voor de joodse slachtoffers en daar keek ze naar uit. Haar teleurstelling was groot dat het niet lukte in mei en ook niet in het najaar. En we weten ook niet hoe 2021 gaat worden. Ze vertrouwt ons toe om het alsnog respectvol af te ronden, mits veilig voor de nabestaanden. En natuurlijk is Bep erbij, zonder haar was dit allemaal niet gelukt!”

Namens het bestuur van de Stichting Stolpersteine Schiedam,

Rob Holmer,

vicevoorzitter tot 1 januari 2021

voorzitter vanaf 1 januari 2021

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.