Afbeelding15

NIEUWS OVER LEVIE WORMS (4 maart 1899 – 15 november 1942)

In het bericht over Levie Worms, gepubliceerd op de 15 november, de dag waarop hij 78 jaar geleden door uitputting stierf of werd omgebracht, hebben we vraagtekens geplaatst bij de teksten op de kaarten van het Arolsen Archief. Waarom staat er dat hij te Reüthen zou zijn begraven? Er zijn twee locaties in Duitsland met ongeveer die naam maar beide zijn ver verwijderd van de route naar Kosel en Auschwitz, en niet in de buurt van het buitencommando Bobrek. En Levie Worms zou toch in Extern Kommando Bobrek te werk zijn gesteld?

Met een mail aan NaamGezicht@kampwesterbork.nl hebben we de hulp ingeroepen van de deskundige medewerkers van het Herinneringscentrum Westerbork. En de gevraagde hulp is gekomen. We moeten er nog verder mee aan de slag maar met de goede informatie (het is Beuthen, geen Reuthen) en een beetje verder zoeken is er al de vondst die duidelijk maakt dat Levie Worms inderdaad bij Kosel uit de trein moet zijn gehaald en in de omgeving is ingezet. Beuthen ligt circa 60 kilometer oostelijker dan Kosel, net ten noordwesten van Katowice en op zo’n 50 kilometer van Auschwitz.

Beuthen heet nu Bytom, een plaats in Polen met een joodse begraafplaats aan de Ulica Stefana Zeromskiego (de ingang is bij de kruising met Piekarska).

Op deze begraafplaats staan een bijzonder grafmonument met vier namenpanelen.
De naam van Levie Worms staat op het uiterst rechtse paneel, helemaal onderaan.
Deel van het grafmonument op de joodse begraafplaats Bytom, Polen.

Wellicht dat enkele andere tips van het Herinneringscentrum nog meer informatie opleveren over het leven en de dood van Levie Worms. De beschrijving van de levensgeschiedenis van de familie Worms zal aangepast moeten worden.

De drie foto’s zijn afkomstig van de website van de oorlogsgravenstichting.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.