23 september: Stolpersteine poetsen!

Op woensdag 23 september 2020 krijgen in vele Europese steden de Stolpersteine van Gunter Demnig een poetsbeurt. Het bestuur van de Stichting Stolpersteine Schiedam is alvast begonnen met de struikelstenen van de familie Springer die wegens werkzaamheden in de Van Swindenstraat tijdelijk zijn opgeslagen.

Ook de struikelstenen van de familie Frenkel zijn al gepoetst nu de herinrichting van de Hoofdstraat bezig is. Maar voor alle andere stenen zoeken we nog serieuze poetsers.

 

De Stichting Stolpersteine Schiedam vraagt de Schiedammers waar een ‘struikelsteen’ in de straat, of zelfs voor de deur ligt, om mee te doen. Dat mag natuurlijk ook in het weekend vóór woensdag de 23e september! Wanneer de Schiedamse Stolpersteine weer blinken, vallen de messing plaatjes beter op en staan passanten vaker even stil om te lezen wat er op staat. Met die buiging krijgen de personen waar de stenen aan herinneren, weer het respect dat met het plaatsen van de Stolpersteine wordt bedoeld.

Er zijn diverse manieren om de Stolpersteine goed schoon te maken, afhankelijk van het gekozen poetsmiddel. Veeg met een veger, doek of keukenpapier de steen eerst schoon. Gebruik eventueel wat water en wrijf de steen daarna goed droog. Neem dan een zacht sponsje zonder metaal, en wrijf de steen dan in met een klein beetje poetsmiddel voor metaal (koper of messing). Soms moet je dat even laten inwerken. Poets tot slot de steen glimmend met een zachte stoffen doek. Een foto voor Facebook of Twitter is altijd goed.

Stolpersteine worden door vrijwel heel Europa gelegd voor de huizen waarvan de bewoners tijdens en door het naziregime zijn weggevoerd, en vervolgens vermoord of op een andere manier zijn omgekomen. De Stichting Stolpersteine Schiedam heeft als doelstelling om voor elk Schiedams slachtoffer een struikelsteen te plaatsen. Inmiddels zijn er in Schiedam al 125 Stolpersteine gelegd. Meer informatie vindt u op de website en facebookpagina van de stichting.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.