Nationaal Monument Kamp Vught en Stichting Sobibor nodigen u uit voor een online herdenking van de kindertransporten op zondag 7 juni 2020, vanaf 13:00 uur

Bestuur Stolperstein Stichting Schiedam bezoekt kamp Vught ...

Ieder jaar herdenkt Nationaal Monument Kamp Vught in samenwerking met Stichting Sobibor de kindertransporten van 6 en 7 juni 1943. Inmiddels 77 jaar geleden werden bijna 1.300 joodse kinderen, vaak begeleid door hun moeder, vanuit Kamp Vught gedeporteerd naar vernietigingskamp Sobibor, waar zij bij aankomst direct werden vergast. 

Dit jaar is alles anders. Op 4 mei herdachten we vanuit huis de oorlogsslachtoffers en een dag later, op 5 mei, vierden we de vrijheid achter gesloten deuren. 

Vanaf 1 juni is NM Kamp Vught weer toegankelijk voor bezoekers, maar helaas is een publieke herdenking van de kindertransporten zoals u die van ons gewend bent niet mogelijk. Dat wil niet zeggen dat we deze gebeurtenis ongemerkt voorbij laten gaan. 

Ook dit jaar staan we stil bij deze vreselijke gebeurtenis. En wij hopen samen met u! 

Wij nodigen u graag uit om op zondag 7 juni om 13.00 uur, wanneer normaal gesproken de herdenking zou plaatsvinden, met ons mee te kijken via het YouTube-kanaal van NM Kamp Vught. Ook wordt de herdenking op dat moment uitgezonden via de Vughtse lokale omroep NOVO3. 

De herdenking zal anders zijn dan anders, maar toch ook herkenbaar. Met de vertrouwde stem van Donald de Marcas uit een eerder gemaakte opname. Hij draagt daarin de proclamatie voor waarmee de kindertransporten in het kamp werden aangekondigd. Met het kaddisj-gebed, dit jaar uitgesproken door rabbijn Menno ten Brink. Én met de leerlingen van de Vughtse basisschool De Schalm, die de namen lezen van de weggevoerde kinderen. 

Wij hopen dat u er ook dit jaar tóch weer bij bent! 

Het kind is er niet en ik, waar moet ik heen! Genesis 37 vers 30 

Christine Gispen-de Wied – Voorzitter Stichting Sobibor Jeroen van den Eijnde – Directeur Nationaal Monument Kamp Vught 

Vanwege de RIVM-richtlijnen wordt de herdenking vooraf opgenomen achter gesloten deuren; zondag 7 juni vindt er dus géén fysieke herdenking plaats bij NM Kamp Vught. Wilt u die dag toch bloemen komen brengen, dan is daar beperkte mogelijkheid toe. Neem in dat geval contact op via info@nmkampvught.nl en we helpen u graag verder. Uiteraard is de herdenking ook op een later 

Lunettenlaan 600 Vught | 073 6566764 | nmkampvught.nl moment terug te kijken via YouTube. 

foto: Stolperstein Stichting Schiedam 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.