MEDEDELING VAN HET BESTUUR.

Onthulling laatste Stolpersteine voor joodse Schiedammers uitgesteld.
Het bestuur van de Stichting Stolpersteine Schiedam heeft door de Coronacrisis 14 mei 2020 moeten schrappen als datum voor de herdenkingsceremonie en steenonthulling.

Het gaat om de laatste reeks Stolpersteine voor Schiedamse joden die slachtoffer werden van het Nazi-regime. De plechtige bijeenkomst en daaropvolgende route langs de locaties in Schiedam-Zuid en –West stond gepland op 14 mei, de dag van het bombardement op Rotterdam. Door de branden als gevolg van het bombardement verloren ook veel joodse huishoudens hun onderkomen en zochten en vonden ze een vervangende woning in Schiedam.

De reden voor het doorschuiven is de situatie als gevolg van het Coronavirus. Het bestuur acht het niet verantwoord om met zoveel mensen, waarvan velen op leeftijd bijeen te komen voor de herdenkingsceremonie en voor de steenonthulling. Volgens de recente overheidsmaatregelen zijn herdenkingsbijeenkomsten voorlopig niet toegestaan.

Bep Holmer, voorzitter van de stichting, kan haar teleurstelling moeilijk verbergen: “Vele nabestaanden hielden rekening met die datum en ze worden er niet jonger op. Voor ons als bestuur was het ook een mijlpaal om de laatste joodse stenen te kunnen plaatsen. Niet dat we nu stoppen want er zijn en komen ook nog aanvragen voor Stolpersteine voor Schiedammers die om andere redenen dan hun afkomst door de Nazi’s zijn vermoord.

Maar dit was wat ik als oprichter en voorzitter van de stichting in elk geval
graag wilde bereiken: voor elke joodse Schiedammer die door de Nazi’s is omgebracht een herdenkingssteen. Dat moet nu even wachten…”
Door de goede samenwerking met de gemeente Schiedam zou het op 14 mei een extra bijzondere gebeurtenis worden, in het stadhuis op de Grote Markt en met een toespraak van de burgemeester die vanaf het begin de Stolpersteine goed gezind is. “We hopen dat we in het najaar een herkansing krijgen, met de burgemeester erbij, als dat kan,” hoopt Bep.

De Stolpersteine die geplaatst moeten worden zijn inmiddels in Schiedam
gearriveerd. Daarbij zit ook de vervangende steen voor Abraham Bobbe; deze steen werd op 12 of 13 november 2019 gestolen. De stichting moet nog bepalen wanneer en op welke manier de steen wordt teruggeplaatst. Het verdwijnen van de steen leidde tot vele verontwaardigde reacties en binnen zeer korte tijd was er voldoende geld ingezameld, o.a. door de Buurtmeisjes van Oost. Bij kunstenaar Gunter Demnig is vervolgens de spoedbestelling geplaatst.

Ook de educatieve activiteit van 2020 moet worden doorgeschoven; voor de
indrukwekkende reizende tentoonstelling over Anne Frank, waarin een relatie wordt gelegd met het omgaan met ‘vreemdelingen’ in deze tijd, moet ook een nieuwe datum worden gepland.

Het bestuur van de Stichting Stolpersteine Schiedam

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.