Kogels, verraad en brieven.

Kroniek van een Joodse Familie.

28 oktober 2019 tot 2 februari 2020

Op 28 oktober 2019 opent in het Nationaal Holocaust Museum in oprichting (NHM i.o.) de tentoonstelling Kogels, verraad en brieven. Kroniek van een joodse familie, over een confronterende familiegeschiedenis die zich uitstrekt van Polen en Oekraïne tot Nederland. In de tentoonstelling wordt voor het eerst in Nederland aandacht besteed aan de massamoord op ruim 1,5 miljoen Oost-Europese joden. De expositie is te zien tot en met 2 februari 2020.

De tentoonstelling gaat over het bijzondere familieverhaal van de Amsterdamse filmmaker Willy Lindwer (1946), die bekend werd door zijn films over de Holocaust, Israël en het Midden-Oosten. Na de ontdekking van brieven van zijn opa Wolf en onthutsende vondsten bij de moordplek van zijn oma Ryfka in Oekraïne, besloot hij zijn familiegeschiedenis vast te leggen.

Verraad
De ouders van Lindwer kwamen uit Galicië, een voormalige grensstreek tussen Polen en Oekraïne. In 1930 trokken zij, op de vlucht voor de slechte leefomstandigheden en het antisemitisme, naar Amsterdam, waar ze trouwden. In 1942 doken ze onder. Lindwers ouders en broer Jonas overleefden de oorlog, zijn opa Wolf overleed tijdens de onderduik aan een hartaanval. Een tante en een oom werden verraden en vermoord. Oma Ryfka en andere achtergebleven familieleden werden doodgeschoten aan de rand van een zelf gegraven massagraf in Oekraïne.

Kogels en brieven
Willy, die na de oorlog werd geboren, kreeg de brieven van zijn grootvader, en een dagboek van een joodse overlevende die getuige was van het verraad van zijn oom en tante. Een rabbijn gaf hem voorwerpen die gevonden waren in het massagraf waar Ryfka vermoord werd. Persoonlijke eigendommen, maar ook kogelhulzen. Lindwer is daarmee de schakel tussen drie verhaallijnen die West- en Oost-Europa met elkaar verbinden. Aan de hand van documenten, films, foto’s en objecten brengt het NHM i.o. deze verhalen samen.

Naar aanleiding van deze tentoonstelling verschijnt op 27 oktober bij uitgeverij Prometheus Willy Lindwers’ boek Wolf en Ryfka. Kroniek van een Joodse familie.
 
De tentoonstelling in het Nationaal Holocaust Museum i.o. is te zien van 28 oktober 2019 t/m 2 februari 2020. Dit is de laatste tentoonstelling voordat de verbouwing van het Nationaal Holocaust Museum van start gaat.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.