Poetsbeurt voor Stolpersteine en RTV Rijnmond was erbij

Koperpoets, water en een zacht schuursponsje. Dat zijn de benodigdheden waarmee Peter Groeneweg door de straten van Schiedam trekt. Hij zit maandagochtend urenlang op zijn knieën om de zogeheten Stolpersteine, ter nagedachtenis aan de Joodse mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn afgevoerd en vermoord, weer te laten blinken.

Stolpersteine, ook wel struikelstenen, zijn messing plaatjes op stenen die zijn ingemetseld in de stoep voor de huizen waar Joodse mensen woonden. Schiedam telt meer dan honderd van zulke stenen, waarvan er zes op de stoep aan het Broersveld liggen. 

“Daar leefde de familie Dasberg. David, Levie, Salomon, Helena Eva, Eliazar en Sophia”, somt verslaggever Jacco van Giessen op. “Zij zijn in 1942 gedeporteerd en vermoord in Auschwitz.”

Internationale actie

Het schoonmaken van de stenen is een internationale actie. In zestien Europese landen worden maandag de poetsdoeken tevoorschijn gehaald, zegt Peter Groeneweg. Hij is bestuurslid van de Stichting Stolpersteine Schiedam.

“Het is knieënwerk, maar dat geeft niet”, zegt Groeneweg. “Het is voor het goede doel. Het valt mee hoe vies deze zijn; sommige stenen zijn helemaal zwart. Daar moeten we flink op poetsen. Alle weersinvloeden hebben er betrekking op”, legt hij uit.  Lees verder ophttps://www.rijnmond.nl/nieuws/186430/Poetsbeurt-voor-Stolpersteine-Die-mensen-mogen-nooit-vergeten-worden

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.