De film die nooit afkwam

Zondag 6 oktober 12:00 – 14:00

De film die nooit afkwam is een documentaire van Silva Bromet en Frans Bromet, over kunstschilder en Holocaustoverlevende Sieg Maandag (1937-2013). De familie Maandag is, samen met nog vierhonderd joden afkomstig uit de diamantindustrie, op ‘elitetransport’ gezet van doorgangskamp Westerbork naar krijgsgevangenen- en concentratiekamp Bergen-Belsen. De SS wilde deze zogenaamde ‘diamantjoden’ gebruiken om een lokale diamantindustrie op te zetten. Velen kennen Sieg Maandag als het jongetje van de beroemde foto in het Amerikaanse tijdschrift Life, waarin hij vlak na de bevrijding van kamp Bergen-Belsen zijn vrijheid tegemoet loopt.

Eind jaren zeventig werkte cineast Frans Bromet aan de film Life’s Picture. Deze film werd destijds niet afgemaakt door een conflict tussen Bromet en de producent die een heroïsche film over de Tweede Wereldoorlog voor ogen stond, terwijl Bromet het juist klein en persoonlijk wilde houden. De film moest antwoord geven op de vraag hoe je verder kunt leven na het trauma van een concentratiekamp. In de documentaire De film die nooit afkwam onderzoekt Bromet waarom de eerdere film nooit voltooid werd.

Locatie:
Studio Nationaal Holocaust Museum i.o. 
Plantage Middenlaan 27
1018 DB Amsterdam

Toegang: Gratis op vertoon van entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier
Tijd: 12.00-14.00
Taal: Nederlands en Engels, Nederlands ondertiteld
Duur: 58 min

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.