Kinderen van de Oorlog

 

kinderen-van-de-oorlog-banner nieuw

 

 

 

 

 

 

De verschrikkingen van een oorlog raken ons extra hard wanneer kinderen daarvan het slachtoffer zijn. In de tentoonstelling Kinderen van de oorlog wordt dit invoelbaar middels verhalen over en ervaringen van Nijmeegse kinderen die tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog oorlogsgeweld meemaakten.

Aan de hand van vijf thema’s, waaronder Joodse kinderen, Duitse kindsoldaten en het bombardement van 22 februari 1944 wordt het lot van kinderen in de Tweede Wereldoorlog in beeld gebracht. 585 kinderen in en om de stad Nijmegen overleven de oorlog niet. De tentoonstelling vertelt een aantal van hun verhalen, zoals van de Joodse Alfred en Ida Kalf, die dachten op weg te zijn naar een onderduikadres in Nijmegen, maar werden verraden. Of het trieste lot van Gerard Bakker die in 1944 door splinterbommen om het leven kwam.
kinderen-van-de-oorlog-banner

De Nijmeegse fotograaf Annie van Gemert (1958) reageert op de historische foto’s en verhalen met voor de tentoonstelling gemaakte foto’s van kinderen die recent vanuit oorlogsgebied een veilig heenkomen in Nijmegen vonden. Door heden en verleden te verbinden, verduidelijkt Kinderen van de oorlog eens te meer dat niets ontziend geweld van alle tijden is. Uit de mond van de kinderen die dit onlangs hebben meegemaakt, klinkt desondanks een boodschap van hoop: zij hebben dromen en maken plannen voor de toekomst.

Deze tentoonstelling is nog te zien in museum Het Valkhof te Nijmegen tot 10 juni 2019

Museum Het Valkhof
Kelfkensbos 59
6511 TB Nijmegen
Postbus 1474
6501 BL Nijmegen
Telefoon: 024 360 88 05
E-mail: info@museumhetvalkhof.nl
Internet: www.museumhetvalkhof.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.