Stolperstein Chottel

23 september: Stolpersteine poetsen en dan op de foto!

Op zondag 23 september 2018 krijgen in vele steden in Europa de Stolpersteine van Gunter Demnig een poetsbeurt. De Stichting Stolpersteine Schiedam vraagt de Schiedammers waar een ‘struikelsteen’ in de straat, of zelfs voor de deur ligt, om mee te doen. Wanneer de Schiedamse Stolpersteine weer blinken, vallen de messing plaatjes beter op en staan passanten vaker even stil om te lezen wat er op staat. Met die buiging krijgen de personen waar de stenen aan herinneren, weer het respect dat met het plaatsen van de Stolpersteine werd bedoeld.

Er zijn diverse manieren om de Stolpersteine goed schoon te maken. Veeg met een veger, doek of keukenpapier de steen eerst schoon. Neem dan een zacht sponsje zonder metaal, en wrijf de steen dan in met een klein beetje poetsmiddel voor metaal (koper of messing). Laat dat even inwerken en poets de steen dan weer schoon met het sponsje. Spoel de steen –als dat mogelijk is- dan af met water en wrijf de steen droog met een stoffen doek of keukenpapier. Maak dan een foto van de gepoetste steen en stuur ons een berichtje via facebook @StolpersteineSchiedam , twitter (@StStolpersteine) of email Info@stolpersteineschiedam.nl

Stolpersteine worden door vrijwel heel Europa gelegd voor de huizen waarvan de bewoners tijdens en door het naziregime zijn weggevoerd, en vervolgens vermoord of op een andere manier zijn omgekomen. De Stichting Stolpersteine Schiedam heeft als doelstelling om voor elk Schiedams slachtoffer een struikelsteen te plaatsen. Inmiddels zijn er in Schiedam al meer dan honderd Stolpersteine gelegd.

Zondag grote poetsdag voor Stolpersteine maar…. 19 september: de eerste foto is al binnen, de eerste Stolpersteine vallen weer op. Van de familie Warga, Aleidastraat 150a. Pas in december 2017 vonden we een foto van de twee knulletjes Warga, met pet midden op de foto, in de Beeldbank van het Schiedamse archief.

DankjewelOorlogstijd. Voorgrond: Mimi Boes, onbekend joods jongetje met z'n broertje. Wim Scholte, Jan Lowes, Achtergrond: Henk Dominie en Jan Timmermans. Jozef en Ina Blans. Respect!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.