43858 main

‘De reis van mijn oma naar Sobibor’

 

Nederland, Amsterdam, 18 oktober 1939. Portret van Mozes Bruinvels (Amsterdam 29/4/1918 - Dorohuzca 30/11/1943) en Froukje van Gelder (Assen 13/4/1914 - Sobibor 4/6/1943) gemaakt ter gelegenheid van hun huwelijk. Foto gemaakt door de Boer aan de Pretoriusstraat 60 te Amsterdam. Foto courtesy van Micha Bruinvels — The Netherlands, Amsterdam, 18 October 1939 Portrait of Mozes Bruinvels (Amsterdam 29/4/1918 - Dorohuzca 30/11/1943) and Froukje van Gelder (Assen 13/4/1914 - Sobibor 4/6/1943) made on the occasion of their marriage Photo by De Boer, Pretoriusstraat 60, Amsterdam, The Netherlands Photo courtesy of Micha Bruinvels

Westerbork. Bruinvels maakt – precies 75 jaar later – dezelfde reis die zijn oma maakte: van Amsterdam naar vernietigingskamp Sobibor. Op 29 mei 1943 komt Froukje Bruinvels – Van Gelder aan in kamp Westerbork. Ze wordt 1 juni op transport gezet. Haar kleinzoon verblijft dezelfde drie nachten op het kampterrein en reist daarna door met de trein naar Oost-Europa.

De reis van Micha Bruinvels begint dinsdag 29 mei bij zijn grootouderlijk huis in Amsterdam. Vanuit daar gaat hij naar station Muiderpoort en neemt hij de trein naar Drenthe. Zijn oma van vaders kant wordt op 29 mei 1943 samen met haar oudste kind Benjamin naar Westerbork gebracht. Na een verblijf van drie nachten worden ze gedeporteerd. Het eindpunt is vernietigingskamp Sobibor, waar zij bij aankomst op 4 juni 1943 worden vergast. Haar jongste kind Jacob, de vader van Micha, wordt door zijn moeder verstopt en overleeft de oorlog in de onderduik in Arnhem.

Familieverhaal
Bruinvels (1971) maakt deze reis samen met fotograaf Roger Cremers. Zij zullen onderweg reportages maken. Hun doel is het familieverhaal te vertellen. Micha Bruinvels: ‘Ik blijf aandacht vestigen op wat er met mijn familie, en vele andere families, is gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vervolgd worden en uiteindelijk in koelen bloede omgebracht, alleen vanwege geloof en afkomst. Want ik kan mij, in de huidige tijd, naast mijn persoonlijke ontwikkeling en ondanks dat ik de feiten ken, nog steeds niet voorstellen wat zich destijds heeft afgespeeld tijdens de Holocaust.’

Bewustwording
Ook willen Bruinvels en Cremers mensen bewust maken van de Holocaust en het opkomend nationalisme: ‘In deze week zullen wij dwars door het huidige Europa treinen op zoek naar de gewiste sporen van mijn familiegeschiedenis. Tevens proberen wij te duiden wat de reis voor de gedeporteerden betekende, voor mijn familie, en later voor mij persoonlijk. En parallellen trekken naar de huidige tijd waarin vrede door velen wordt gezien als iets vanzelfsprekends.’

Sobibor
Op 4 juni zullen Bruinvels en Cremers aankomen op de plek waar vernietigingskamp Sobibor lag. Hun reis is te volgen op social media. Zij zullen gebruik maken van hashtag #westibor.

 

Met dank voor het verhaal  van Kamp Westerbork.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.