38051

Bijzondere ontdekking in Beeldbank Schiedam

38051

Jacob Simon en Roger Maurice Warga zijn bij toeval op foto vastgelegd

In de zoektocht naar illustraties bij het verhaal van de familie Warga vond ik in de Beeldbank van het Schiedams archief een foto met kinderen in de Gordonstraat in oorlogstijd.

De beschrijving erbij luidde: “Geheel rechts staat Jan Lowes, links van hem, met nieuwe jas, ‘gekeerd’ van een oude winterjas, Wim Scholte. Schuin achter Wim staat Jan Timmermans met links van hem Henk Donemie. Het meisje met het hoedje heet Mimi Boes. Zij woonden allen in de Gordonstraat.”

Maar over de twee jongens met pet was niet meer bekend dan dat het kinderen waren van een joodse kleermaker aan de Vlaardingerdijk. Ik heb Rietje van Alphen en Joop Bleijerveld gevraagd of zij de jongetjes herkenden. Beiden hebben in december 2017 bevestigd dat het linkse jongetje van de twee met pet 100% zeker Jaap is. Dan moet de kleinste van de twee zijn broertje zijn. De beschrijving bij de foto in de Beeldbank is inmiddels aangepast en aangevuld: “De twee jongens met pet zijn de joodse Jacob Simon Warga, geboren op 21 februari 1935 en zijn jongere broer Roger Maurice Warga geboren op 22 september 1938,”

Het ontroert mij dat ik twee knulletjes die slachtoffer zijn geworden van de Holocaust een gezicht heb kunnen geven. Kijk dan naar die kleinste, met de ene broekspijp opgestroopt en z’n beer in z’n linkerhand. En zo zijn ze weggevoerd en vermoord op 26 oktober 1942 in Auschwitz.

Peter Groeneweg-Van der Wal

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.