Jaar van Verzet (II)

Maria Austria (1915-1975) was een van de duizenden joodse vluchtelingen die eind jaren dertig vanuit Duitsland en Oostenrijk een veilig toevluchtsoord in Nederland zochten.

Zij werd in de eerste naoorlogse decennia van de vorige eeuw een van de belangrijkste fotografen van Nederland. Tijdens de oorlog werkte zij tot september 1943 voor de Joodse Raad. Daarna dook ze onder en werd actief in het verzet waar ze haar latere man Henk Jonker leerde kennen.

MariaAustriametcamera,1946.FotoHenkJonker-MAI_2MariaAustriaboekmetMartienFrijnserachteruitsnede.jpg

Maria Austria en Henk Jonker fotografeerden elkaar in de kleine ruimte waar zij ondergedoken zaten en verzetswerk uitvoerden, voornamelijk het vervalsen van persoonsbewijzen en andere documenten. De foto’s staan in het boek Maria Austria, fotografe en zijn onderdeel van de tentoonstelling Maria Austria. Leven voor de fotografie. Te zien in het Joods Historisch Museum tot en met 2 september 2018.

Locatie

De tentoonstelling is te zien in het Joods Historisch Museum Amsterdam.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.