Suskind3

Stichting Stolpersteine Schiedam lanceert educatief programma voor Schiedamse scholen

Op maandag 9 mei aanstaande gaat het Süskind-project van Stichting Stolpersteine Schiedam van start.

In het Wennekerpand zullen leerlingen van vijf Schiedamse basisscholen op 9 en 10 mei om 9.00 uur de film Süskind bekijken. In het klaslokaal werken de leerlingen verder aan dit onderwerp aan de hand van speciaal ontwikkeld lesmateriaal over het leven van Walter Süskind en gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Vier thema’s die aan de orde komen: verraad, onderduik, verzet en vervolging.

Walter Süskind redde van 1942 tot 1943 meer dan 600 Joodse kinderen uit de Hollandsche Schouwburg te Amsterdam. Samen met mensen uit het verzet zorgde hij ervoor dat kinderen veelal via de crèche aan de overkant van de schouwburg wisten te ontsnappen. Deze kinderen kwamen terecht bij onderduikgezinnen elders in het land.

Stolpersteine is een kunstwerk van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn). Hij brengt gedenktekens aan op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Deze Stolpersteine (letterlijk ‘struikelstenen’) herinneren onder andere aan vermoorde Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, homoseksuelen, Jehova’s getuigen en gehandicapten.

Stichting Stolpersteine Schiedam ziet het als haar taak, om naast steenleggingen, zich tevens bezig te houden met de ontwikkelingen binnen onze huidige tijd en leerlingen bewust te maken van de ernst van pesten en de daarmee samenhangende uitsluiting van bepaalde groepen binnen de samenleving.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.