Lange Haven

Gezin Katan

Lange Haven 106, Schiedam (gelegd op 24 februari 2016)

Levie Katan
‘s-Gravenzande, 19 juni 1884 – Auschwitz, 19 oktober 1942
Hendrika Katan-de Leeuw
Steenwijk, 26 november 1889 – Auschwitz, 19 oktober 1942
Jacob Katan
Rotterdam, 15 februari 1919 – Auschwitz, 28 februari 1943
Julius Maurits Katan
Rotterdam, 30 juli 1921 – Auschwitz, 28 februari 1943

Mensensmokkelaars

Levie Katan was papierhandelaar en fabrikant van papieren zakken. In 1932 verhuisde het gezin van Rotterdam naar Schiedam. Op de Lange Haven was het in de loop van de oorlog niet meer veilig. Ze zaten daar tussen het Kringhuis van de NSB en het kantoor van de SD. Het gezin ging onderduiken op de Schiedamseweg te Rotterdam.

We horen tegenwoLange Havenordig schrijnende verhalen over de bootvluchtelingen en de mensen-smokkelaars die er dik geld aan verdienen en hun slachtoffers vaak in gammele bootjes en waardeloze zwemvesten de dood in drijven.

Er is echter niets nieuws onder de zon. De familie Katan is iets dergelijks overkomen. Het gezin zat ondergedoken op de Schiedamseweg in Rotterdam en wilde graag vluchten naar Zwitserland waar ze veilig zouden zijn gedurende de rest van de oorlog.

De familie Katan kwam in contact met iemand die hen tegen betaling van een fors geldbedrag naar Zwitserland zou smokkelen. Ze mochten bovendien al hun geld en sieraden meenemen. Op een morgen kwam er een auto voor de deur en de familie stapte in. Ze reden via het Marconiplein, de Mathenesserweg en de Mathenesserbrug en stopten net over de brug. De chauffeur wilde even sigaretten halen. Hij stapte uit en de Sicherheitsdienst stapte in. Het eindpunt was niet Zwitserland, maar Auschwitz.
(de informatie over de mislukte vlucht is afkomstig uit een artikel van Piet Byrman in “De Oud-Rotterdammer” van dinsdag 14 april 2015, pagina 7, rechterkolom)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.