Bep Holmer

bestuurbepVoorzitter
.

In 1943 geboren in Deventer, een stad met een rijke Joodse geschiedenis die heden ten dagen nog zichtbaar aanwezig is. In 1965 verhuisde ik met mijn gezin naar Schiedam waar wij onze intrek namen in gebouw Sursum Corda, wat later de naam De Teerstoof kreeg. Mijn man en ik zijn daar tot 2008 werkzaam geweest als beheerders van gebouw en theater De Teerstoof.

In 2011 kreeg ik een folder van Yad Vashem waar ik las over het Stolpersteine project van Gunter Demnig.  Toen realiseerde ik mij dat het Joodse leven in Schiedam was weggepoetst. Zo werd de toenmalige synagoge in 1987 gesloopt en had het Joodse kerkhof (Beth Chaim) bij de Burcht van Mathenesse reeds in 1962 plaats moeten maken voor het nieuwe stadskantoor. Bij de ruiming zijn de graven overgebracht naar de Joodse begraafplaats aan het Toepad te Rotterdam.

Wat voor mij een aanleiding was om de Joodse geschiedenis weer zichtbaar te maken, in Schiedam, doormiddel van het Stolpersteine project van Gunter Demnig

Ik heb daarbij een drietal doelstellingen:

  • Het herinneren/herdenken van de Schiedamse Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, homoseksuelen, Jehova’s getuigen en euthanasie slachtoffers door middel van het leggen van deze Stolpersteine.
  • De nadruk er op leggen om op bewustwording dat wij in vrijheid mogen leven, denken en schrijven, ongeacht geloofsovertuiging, afkomst en seksuele geaardheid.
  • Informatieoverdracht aan de jeugd van Schiedam.

Waarom wil ik dit?

Men mag nooit vergeten en het verleden moet een voorbeeld voor de toekomst zijn. Zie wat er nu om je heen gebeurt. Discriminatie, antisemitisme, vreemdelingenhaat. Niemand wil en mag hiervan het slachtoffer zijn maar ook geen dader.

Dit alles was voor mij de aanleiding om de stichting Stolpersteine Schiedam op te richten.

 

“Een mens is pas vergeten als zijn of haar naam vergeten is”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.