23 september: Stolpersteine poetsen en dan op de foto!

Op zondag 23 september 2018 krijgen in vele steden in Europa de Stolpersteine van Gunter Demnig een poetsbeurt. De Stichting Stolpersteine Schiedam vraagt de Schiedammers waar een ‘struikelsteen’ in de straat, of zelfs voor de deur ligt, om mee te doen. Wanneer de Schiedamse Stolpersteine weer blinken, vallen de messing plaatjes beter op en staan passanten vaker even stil om te lezen wat er op staat. Met die buiging krijgen de personen waar de stenen aan herinneren, weer het respect dat met het plaatsen van de Stolpersteine werd bedoeld.

Er zijn diverse manieren om de Stolpersteine goed schoon te maken. Veeg met een veger, doek of keukenpapier de steen eerst schoon. Neem dan een zacht sponsje zonder metaal, en wrijf de steen dan in met een klein beetje poetsmiddel voor metaal (koper of messing). Laat dat even inwerken en poets de steen dan weer schoon met het sponsje. Spoel de steen –als dat mogelijk is- dan af met water en wrijf de steen droog met een stoffen doek of keukenpapier. Maak dan een foto van de gepoetste steen en stuur ons een berichtje via facebook @StolpersteineSchiedam , twitter (@StStolpersteine) of e-mail Info@stolpersteineschiedam.nl

Stolpersteine worden door vrijwel heel Europa gelegd voor de huizen waarvan de bewoners tijdens en door het naziregime zijn weggevoerd, en vervolgens vermoord of op een andere manier zijn omgekomen. De Stichting Stolpersteine Schiedam heeft als doelstelling om voor elk Schiedams slachtoffer een struikelsteen te plaatsen. Inmiddels zijn er in Schiedam al meer dan honderd Stolpersteine gelegd.

Poetsbeurt voor Stolpersteine: ‘Die mensen mogen nooit vergeten worden’

27 oktober 2019

Koperpoets, water en een zacht schuursponsje. Dat zijn de benodigdheden waarmee Peter Groeneweg door de straten van Schiedam trekt. Hij zit maandagochtend urenlang op zijn knieën om de zogeheten Stolpersteine, ter nagedachtenis aan de Joodse mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn afgevoerd en vermoord, weer te laten blinken.

Stolpersteine, ook wel struikelstenen, zijn messing plaatjes op stenen die zijn ingemetseld in de stoep voor de huizen waar Joodse mensen woonden. Schiedam telt meer dan honderd van zulke stenen,

Lees meer…

Nieuwe reeks Stolpersteine in Schiedam

9 februari 2017

Reportage van PopUpTv Schiedam

Vandaag werden er in Schiedam weer Stolpersteine gelegd. Hierbij waren ook enkele nabestaanden aanwezig. Voor hen voelde het als een begrafenis.

Interviews: Jacqueline van Asten Noordijk
Camera en montage: Stan Dorst

https://popuptv.nl

 

 

 

Lees meer…